neděle 23. srpna 2015

Minestrone


S nástupem chladných večerů, se u nás začínají vařit husté polévky, které jsou skvělé nejen před obědem ale taky i místo večeře. Je to samá zelenina, krásně zasytí a pěkně zahřejí. Moje nejoblíbenější polévka je minestrone. Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Nejčastější ingredience jsou cibule, mrkev, celer, rajčata, fazole ale může být i kedlubna, kapusta, těstoviny či rýže. Neexistuje pevně daný recept, liší se krajově a taky sezoně. Dříve šlo o polévku chudých a podávala se většinou jako hlavní jídlo - díky její sytosti. Tak a tady máte recept jak jí dělám já. 





Minestrone

(obrovský hrnec)

  • 4 ks bílé cibule 
  • 3 ks oranžové mrkve
  • 2 ks žluté mrkve
  • 1 ks menší celer 
  • 2 ks střední cuketa
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 malá kapusta
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 protlak
  • čerstvý a sušený tymián
  • čerstvý a sušený rozmarýn 
  • lžíce soli 
  • horká voda 1 litr
  • 4 lžíce olivového oleje


Očistíme si a nakrájíme všechnu zeleninu. Do velkého hrnce dáme olivový olej a postupně na něm orestujeme zeleninu. Začneme cibulí - jak začne zlátnout, přidáme mrkev, pak celer (bulvu), cuketu,česnek a promícháme. Pak dáme protlak a drcená rajčata. Teď jsou na řadě bylinky prvně sušené a sůl. Podlijeme vodou, dáme čerstvý tymián, rozmarýn a necháme chvíli probublat na mírném ohni cca 10-15 minut. Pak přidáme nasekanou kapustu a řapíkatý celer a necháme na mírném ohni opět zlehka povařit cca 10 minut. Nakonec vsypeme okapané plechovky fazolí a ještě 5 minut povaříme. Pak odstavíme. Podáváme posypané parmazánem a nejlépe ještě s focacciou
PS: polévky je opravdu hodně, plný veliký hrnec, takže pokud vás není tolik tak snižte množství surovin. Ale dá se jíst klidně 3 dny. 



Žádné komentáře:

Okomentovat