sobota 11. dubna 2015

Nakopávací ranní smoothie




Čím dál víc ho miluju. Fakt. Je to opravdu skvělé, rychlé, božsky to vypadá i chutná. Řeč je samozřejmně o smoothie. Prostě bomba a přímo vitamínová. V tomto chřipkovém období asi ten úplně nejlepší doplněk. Jak je venku zima, nechce se mi jíst samotné ovoce ani zelenina a když nejsem rozhicovaná z cvičení, tak ani na saláty chuť nemám. A tak je smoothie nejlepší způsob jak do sebe dostat potřebnou denní dávku ovoce a zeleniny. A moje tělo je na tento přísun za ty roky opravdu zvyklý a když ho nedostane dává mi to pěkně najevo.























Po včerejším kině a pár hodinách spánku, které moje tělo nepovažuje za dostačující, bylo potřeba na snídani opravdu něco výživného a doslova nakopávacího. Nic složitého na přípravu, takže kaše měla smůlu a tak přišlo na řadu tohle skvělé smoothie, kde jsem naházela do mixéru vše co mi přišlo pod ruku. 


Nakopávací Smoothie
  • 1/4 žlutého melounu
  • 1 jablko
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 1 banán
  • 6 pomerančů
  • 1 lžička quarany
  • 1 lžíce chia semínek


Vezmeme nádobu na smoothie (já mám mixér v příslušenství k robotu kenwood KM 266) a postupně vhazujte ingredience. Rozkrájejte jablko i se slupkou na dílky a vyjměte jádřinec. Oloupejte banán a rozlámejte na části. Rozkrojte žlutý meloun, lžící vyškrádněte jádřinec, rozkrojte meloun na čtvrtiny, odstraňte tvrdou slupku a dužinu nakrájejte na části a vhoďte k ostatním do mixéru. Odlomte si kousek zázvoru, oloupete šlupku škrabkou nebo lžičkou, nakrájejte na tenké plátky. Teď přijdou na řadu pomeranče, já nejdříve na lisu na citrusy vymačkám šťávu (kdybych dala celé pomranče, musela bych přilít do smoothie trochu vody, jinak by se mi nerozmixovalo), přiliju do mixéru, dužinu z lisu nevyhazuji a taky přidám do mixéru. Nakonec vhodím pořádnou hrst baby špenátu, lžíci chia semínek a lžičku quarany. Pořádně rozmixuji na jemné smoothie. Z toho množsí jsem měla dvě sklenice, které krásně zasytí na celé dopoledne.



Proč zrovna tyto ingredience?

Guarana je známá pro své povzbuzující účinky, snižuje únavu, udržuje pozornost a bdělost. Je vhodná při nervovém vypětí, při depresích a může se použít při rekonvalescenci po dlouhé nemoci. Může tišit menstruační bolesti. Kladně působí na nervový i tělesný stav, stimuluje mozkové funkce a podporuje mozkovou činnost. Likviduje v těle volné radikály, napomáhá při průjmech. Guarana zlepšuje paměť a soustředění. Dále může být součástí redukčních diet, snižuje chuť k jídlu, stimuluje odbourávání tuků.

Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Více než třetinu hmotnosti, tvoří vláknina, takže již 90 gramy pokryjete svou doporučenou denní dávku. Jsou nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin důležitých pro naše srdce a mozek. Vysoký podíl bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan, fosfor).Vyniká také obsahem antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a předčasnému stárnutí. Váží dobře vodu (dokáží absorbovat až desetinásobek své váhy), čímž vytvoří hustý gel, který navozuje pocit plnosti, zpomaluje trávení cukrů a dobře hydratuje tělo. Dokáže zpomalit rozklad sacharidů a regulovat tak hladinu krevního cukru. Podle posledních studií by chia mohla být potenciálním přírodním lékem při cukrovce 2. typu.

Jablka
Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi, čistí střeva, posilují dásně.

Melouny
Obsahují méně cukru (5 %) než jiné druhy ovoce, velké množství proteinů a takřka žádné tuky. Především ale poskytují vyváženou dávku vitaminů a minerálů. K nejvýznamnějším z nich patří vitaminy C, B1, B6 a kyselina listová. V melounech se nacházejí všechny nutričně významné minerály, hlavně draslík, železo a hořčík. Mají hydratační, remineralizační, alkalizující, diuretické a laxativní účinky. Jejich konzumace obohacuje krev minerálními solemi, vitaminy, pomáhá ledvinám efektivněji odstraňovat odpadní látky, které vznikají při metabolismu.

Banány
Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů. Vynikají obsahem vitaminu B6. Podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku. Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva.

2 komentáře:

  1. Zelená smoothies miluju! Nejradši mám tu klasiku banán+špenát. Já do nich ještě přidávám chia semínka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je tam dávám ale zrovna došla. Tak klasika je klasika špenát plus banán nikdy nezklame a já si do něj přidávám ráda ještě půlku avokáda :-).

      Vymazat