úterý 27. ledna 2015

Koblížky pečené v troubě



Jelikož vařím pro celou rodinu, tak se snažím nedělní obědy vést tak trochu v klasičtějším duchu a dopřát jim takovou českou klasiku. Ale to bych nebyla já, abych se i tu klasiku nesnažila nějakým způsobem "odlehčit". A tak tady na vás občas vykoukne i takový recept jako svíčková, rajská, koprovka, kuře na paprice nebo babiččino kuře na smetaně s divokým kořením a bramborovým knedlíkem, či knedlo-zelo, bavorské vdolečky, nebo dnešní koblížky a to ve zdravějším kabátku.


A v čem jsou tyhle koblížky jiné, než normální kupované koblihy? Tak bezesporu už jen tím. že jsou domácí a víme co v nich je, neplavou v litrech oleje a pokud si část mouky nahradíte celozrnnou moukou či rozemletými ovesnými vločkami, můžeme beze sporu mluvit o lepší a zdravějsí variantě. U nás měli úspěch, tak doufám, že i u vás a vaší rodiny zabodují.

Koblížky pečené v troubě

(cca 20 kousků)

  • 500 g mouky
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kostka droždí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • oblíbená marmeláda
     
  • lžíce másla
  • panák rumu
  • mletý třtinový cukr
 Mouku doporučuji smíchat 1:1 s celozrnnou, tzn. 250g bílé a 250g celozrnné pšeničné nebo špaldové, nebo nahradit část rozemletými ovesnými vločkami na jemnou mouku. Ale ono se ani tak nic nestane, když si je uděláte jen z čitě bílé mouky.

Zaděláme si na kvásek - do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme lžící třtinového cukru, zalijeme mírně teplým mlékem a zaprášíme moukou. Necháme vzejít kvásek. Do vzešlého kvásku, přisypeme zbytek mouky, špetku soli, třtinového cukru, vanilkového cukru - nejlépe domácího, žloutek a máslo. Zaděláme si těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 40 minut. Tak a teď jsou tři varianty.

 1) Těsto si rozválíme na placku silnou asi 1,5 cm a skleničkou vykrajujeme kolčka. která rozložíme na plech, necháme ještě 20 minut  dokynout pod utěrkou. Upečeme a následně plníme z boku marmeládou.

2) Těsto si rozválíme asi na 1 cm placku, vykrájíme kolečka a na každý druhý dáme lžičku marmelády a druhým kolečkem přikryjeme a okraje pevně spojíme prsty. Zakryjeme utěrkou, necháme dokynout 20 minut a upečeme.

3) Těsto si rozválíme asi na 1 cm silnou placku, rozdělíme si ho na dvě poloviny. Na jedné si skleničkou naznačíme kolečka a ty poklademe marmeládou. Druhou placku vyválíme a přikryjeme jím první placku s marmeládlou. Mírně kolem kopečků kde je marmeláda přitlačíme prsty a vykrojíme skleničkou kolečka. Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut dokynout na plechu, pak upečeme.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160-170 stupňů cca 13 minut. Po upečení ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem (tento krok nevynechávejte, tímto totiž koblížky krásně změknou a jsou vláčné) a sypeme mletým třtinovým cukrem. Koblížky jsou výborné, tak dobrou chuť.



2 komentáře:

  1. Vypadají skvěle :) To musím někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni :-). Děkuji a určitě stojí za vyzkoušení. A jsou dobré i druhý den, když se dají chvíli nahřát.

      Vymazat