Už dlouho jsem si nedopřála nějakou pořadnou víkendovou snídani. A už od čtvrtka jsem si plánovala jakouže to dobrotku si udělám. Livance jsem dělala snad jen jednou a byla to kastrofa. Dřív jsem neměla lívanečník, pak jsem zdědila jeden po babičce a tak jsem se nadšeně vrhla na jejich přípravu. No jenže mi to vůbec nešlo. Mám plyn a ten livanečník byl hrozně na tom plameni i když jsem to měla úplně ztlumené, hrozně se to připalovalo ale přitom to bylo syrové. Takže těsto tenkrát leťelo do koše a lívanečník málem taky ale rozhodla jsem se mu dát ještě šanci. A už od rána jsem přemýšlela jak to udělat abych lívanečník neměla úplně na ohni a vzpomněl jsem si, že naši mají takovou litinovou desku na sporák. A ejhle jak to šlo.
Jogurtové lívanečky
- 250 g celozrnné mouky
- 1 lžička Bio kypřícího prášku
- 180 g bílého jogurtu
- 280-300 ml mléka
- 2 lžíce ovesných otrub
- 1 lžíce vanilkového cukru
- kokosový olej na vytření
- ovoce např. meruňky a maliny
Do mísy dáme mouku s kypřícím práškem, otrubami, špetkou soli a domácím třtinovým vanilkovým cukrem. Přidáme jogurt a mléko. Vymícháme hladké těsto. Lívanečník rozehřejeme na plotně, vytřeme olejem a smažíme z obou stran. Já dělala skoro na minimum a docela dlouho cca 10 minut jednu várku. Uchováváme ve vyhřáté míse. Pak nakrájíme meruňky a hodíme je na pánev a prohřejeme. Lívance přendáme na talíř, přelijeme teplými meruňkami, zasypeme malinami, ozdobíme kouskem máty či meduňky, pocukrujeme (kdo chce) a podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat